Inloggen Registreren

Inloggen

Op 23 April 2023 was het eindelijk zo ver, het eerste 3 rassenkampioenschap. 3 rasverenigingen sloegen de handen in elkaar om hun ras in de kijker te zetten.  

De Belgische Rottweilerclub, De Belgische Club Belge du Bouvier des Flandres et des Ardennes en Wij, de Koninklijke Belgische Boxerclub, 3 rasverenigingen die niet de meest populaire rassen vertegenwoordigen in africhting of het IGP. Vanuit dit perspectief ontsprong dan ook het idee om samen een wedstrijd te organiseren. SPOILER ALERT!!! MET SUCCES!!! 

De eerste editie ging door in ‘De Gaverhond’ in Harelbeke met in totaal 12 honden ingeschreven, daags voor de wedstrijd verloren we een inschrijving door blessure, maar met trots konden we dan toch de wedstrijd aanvangen met 11 honden. 

Naast het 3 Rassenkampioenschap streden onze Boxers ook voor de Belgian Winner IGP en FH. Deze extra motivator bracht 4 boxers in FH en 3 in IGP aan de start. Met 7 dan ook het meest aanwezige ras. 

Het speuren verliep niet in de meest ideale omstandigheden, door het wisselvalige weer tijdens de weken voorafgaand aan de wedstrijd maakte dat het gras op de speurvelden hoog stond, doe daar de hevige wind de nacht voor de wedstrijd bij wat zorgde dat het gras platlag. De kenners weten dat dit geen gemakkelijke situatie is. Dat vertaalde zich dan ook in de punten. In FH slaagden de Boxers van Lucien Georges en Kurt Kiekens met gelijke punten. In afdeling A van de IGP-discipline trad Frank Vandekerckhove aan in IGP1 en slaagde hij met glans voor het onderdeel speuren. Alsook de boxer van Thomas Benaerens in IGP3. Helaas voor Ingmar Sioen begon de dag niet goed, misschien was dit dan toch de wedstrijd te veel? 

Voor de FH-honden zat de dag erop en gingen we verder met de IGP-honden in afdeling B, de gehoorzaamheid. Frank met Tugo Van Krato’s hof startte als IGP1 en liet initieel een heel mooie oefening zien, enkel met de apport over de metersporng waar hij zwaar ging aanstoten. Toch zagen we een hond die wou werken, maar dergelijke fouten werden zwaar bestraft. De loting besliste dat Ingmar en Thomas gelijktijdig op het veld kwam, Ingmar en Scarface Van Sapho’s Hoeve startte de oefening, als snel bleken de vermoedens te kloppen en eiste de 2 wedstrijden op 2 maand tijd hun tol, de afwerking kon bij elke oefening beter en wat maakte dat overal wel punten bleven liggen voor Scarface en Ingmar. Daarna was Thomas met Hidanna’s Box Thin Lizzy aan de beurt. Voor hen startte het eerste deel prima, in de houdingen bleef de hond staan tijdens de af positie maar verder waren het kleine opmerkingen. Tot aan de apporten, hier ging het team de mist in en verloor bij alle 3 te veel punten. Beiden hadden 70 punten nodig om te slagen, helaas werd dit niet gehaald. 

Over naar het laatste onderdeel, het pakwerk. Frank met Tugo konden in hun laatste oefening helaas niet overtuigen, bij het revieren en aanblaffen lieten ze nog een mooie oefening zien, maar bij de vlucht liep het mis. Tugo miste de inkom bij de vlucht en kon zich jammer genoeg niet meer herstellen waardoor de keurmeester de oefening afbrak. Deze keer geen IGP1 voor deze nog jonge hond waar nog veel progressie in zit. Voor de boxers in IGP3 zag je duidelijk dat dit hetgeen was dat ze het liefste doen. Scarface toonde heel wat inzet met goede beten en met veel overtuiging, die overtuiging zorgde ervoor dat hier en daar ook wat punten bleven liggen in de afwerking. Bij Lizzy zagen we de grootste puntenaftrek bij het revieren toen ze 3 verstekken oversloeg om bij de pakwerker drangvol te gaan aanblaffen. Alsook bij het afstandstellen mist ze in eerste instantie de mouw maar komt dan wel vol terug in de mouw, maar liet al bij al een mooi laatste deel zien. 

Het was op deze dag duidelijk dat resultaten niet altijd belangrijk zijn, want ondanks de tegenvallende eindstand was de algemene conclusie zeer positief en biedt deze samenwerking heel wat perspectief voor de toekomst. Organisators, toeschouwers en deelnemers keerden met een tevreden gevoel huiswaarts. Overigens ging de titel van 3 Rassenkampioen naar Edigne Deschuymer en haar Rottweiler Rhisa. Bij de boxers ging de titel van Junior FH Winner naar Lucien Georges en Quindra De La Légende D’Olav, ondanks de gelijke punten met Kurt Kiekens en Orry Van Krato’s Hof was Quindra de jongste hond.

Op naar een volgende editie!

Sph.1

   

A

   

Tot.

Pl.

Kurt Kiekens

Ninja Van De Hazenberg

T

70

   

70

2

Kurt Kiekens

Orlindana Van De Hazenberg

T

X

   

X

X

Lucien Georges

Quindra De La Legende D'Olav

T

70

   

70

1

Jolien Deneweth

Lavacent Fat Bottemed Gril at Morda Ardor

T

30

   

30

X

               
               

IGP1

   

A

B

C

Tot.

Pl.

Frank Vandekerckhove

Tugo Van Krato's Hof

R

90

80

Afg.

190

X

               

IGP3

   

A

B

C

Tot.

Pl.

Thomas Benaerens

Hidanna's Box Thin Lizzy

T

93

66

84

243

X

Ingmar Sioen

Scarface Van Sapho's Hoeve

R

2

60

87

149

X